For det første, så har kært barn mange navne. I dette blogindlæg vil jeg omtale silikone, som… silikone, men inden du løber ud på badeværelset og ser, om dine produkter er silikonefri, så burde du lige vide, at silikone på INCI listen (ingredienslisten) kan hedde dimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxane og amodimethicone. Så skærp øjnene og tjek for ingredienser, som ender på -cone eller -xane.
Helt kort, inden jeg overhovedet kaster mig ud i emnet, så er min holdning, at silikone ikke hører til hudpleje, men dette er blot en præference, hvilket er vigtigt at pointere. Jeg, og dermed Kind Labels universet, er ikke foretaler for skræmmekampagner – silikone ér blot et siliciumholdigt polymer. De, som husker det periodiske system, mindes, at silicium er det fjortende grundstof. I hudpleje, giver silikone en fløjsblød følelse på huden og skaber en okklusiv (omsluttende og beskyttende) barriere. Det lyder jo lækkert, ikke?
Ja, men det er udelukkende kosmetisk! Altså noget, som kan mærkes og ses, men som IKKE har nogen påvirkning på huden og dens struktur. Så snart du vasker dit ansigt, så ryger effekten med ned i afløbet 🛁
Desuden, så er der en ulempe ved den okklusive effekt, særdeles, hvis silikonen er i et af de første produkter du bruger, fx et serum. Det afhænger selvfølgelig af ingredienser og virkestoffer, men mange af dem kan faktisk ikke penetrere silikone, så hvis fx dit serum indeholder silikone, så kan nogle af ingredienserne i din dag- eller natcreme pludselig ikke trænge igennem til huden. Og hvad er pointen ved at investere i en god creme, hvis de aktive virkestoffer ikke får lov til at virke der, hvor de skal, nemlig på eller i huden.
Hvorfor overhovedet bruge silikone i hudpleje?
Der er både gode og dårlige hensigter, når man vælger at formulere sine produkter med silikone. Jeg nævnte nogle af dem foroven, så lad os lige dykke længere ned i dem!
TEKSTUR
Silikone giver en dejlig fløjlsblød følelse på huden, hvilket gør, at forbrugere får en øjeblikkelig følelse af, at produktet virker. Reelt set, så “virker” det jo ikke, hvilket i min optik er misvisende (og dermed en af årsagerne til, at jeg er imod silikone i hudpleje).
Silikone ligger som en hinde på huden og fylder fine linjer ud, så de synes til at forsvinde – dette er dog ikke tilfældet og kan snyde dig til at tro, at produktet har “anti-aging” virkning. Silikonen, som jo får huden til at føles blød, kan også snyde dig til at tro, at du har tilført den en masse fugt. Afhængigt af de andre ingredienser i produktet, og hvor højt silikone indholdet er, er det muligvis ikke tilfældet..
HVIS man gør sine forbrugere opmærksomme på, at der er silikone i produktet og at formålet er kosmetisk eller omsluttende, så er det fair game for mig. Det er dog utroligt sjældent, og større, anerkendte mærker, anvender silikone i selv deres sera og essenser, altså produkter, som kommer til at “lukke” for de gode egenskaber, som findes i deres dyre, dyre cremer…. 😓
OKKLUSION
Mange kender endnu ikke til ordet “okklusiv” her i Danmark ift. hudpleje, men takket være internationale vidensdelere om hudpleje, så bliver det mere og mere populært.
Okklusion, eller det, som lyder mere dansk, altså omsluttende effekt, er rigtigt godt for de, som har meget tør hud. Her vil jeg blot understrege igen, at silikone hører til allersidste fase i din hudplejerutine, altså dag- eller natcreme. I risiko for at træde nogen ret store basser over tæerne, så nævner jeg ikke nogle navne, men en del af de mærker vi kender, bruger silikone i deres serum… Suk! Dog er den okklusive effekt yderst fordelagtig, så lad os fokusere på dét.
Tør hud er faktisk en genetisk mutation, men inden du tror, at du hører til X-mændene, så er genetiske mutationer meget almindelig. Tør hud forårsages af en mutation, hvor der mellem cellerne ikke er nok filaggrin, som holder på fugten og dermed fugtniveauet i huden. Kort sagt, så har du ikke nok “cementmasse” imellem din huds “mursten” og derfor slipper fugten hurtigt ud. Er du nysgerrig på at lære mere om tør hud eller generelt om hudtyper, så anbefaler jeg dig at læse mit blogindlæg Hudtyper, hudtilstande, livsstil og miljø.
At omslutte huden med silikone gør, at fugten ikke slipper ud og kan derfor lindre irritationer forbundet med en tør hud. Skønt, ikke? Derfor anser jeg ikke silikone, som værende en bad guy, men jeg ved også, at der findes planteolier, som har en fedtsyresammensætning, som strukturmæssigt minder om silikone, hvorfor de er at foretrække. Silikone er nemlig ikke godt for miljøet og vaskes ud i grundvandet, når vi renser ansigtet, hver dag… Silikone tager meget lang tid om at nedbryde, hvorfor det er en stor miljømæssig belastning.
Én olie, som minder om silikone er brocollifrøolie, som kan bruges på ansigtet og i håret. Den giver en silkeblød følelse på huden (og håret) og ligger en tynd, beskyttende hinde, ligesom silikone! Bioferment af bambus har samme effekt, så du kan nemt undgå silikone i hudpleje, hvis du vil 😉
FUNKTION
Ja, silikone har faktisk også en funktion, som ér hudplejende. Ved arbehandling anvendes silikone oftest, som en basis ingrediens (øverst på listen og dermed den ingrediens, der er mest af i produktet). Silikone hjælper nemlig med at blødgøre ar og øge deres elasticitet. Dog, pga. den miljøpåvirkning silikone har, vil jeg ikke anbefale at bruge produkter med silikone til hverdagsbrug. Der er så mange andre gode ingredienser, som kan afhjælpe tørhed og give huden en fløjlsblød følelse, bl.a. bioferment af bambus og broccolifrøolie.
Ved arbehandling er jeg foretaler for at anvende produkter netop til dette formål, men fra et bæredygtigthedsperspektiv, så hører silikone kun til arbehandling.
Slutvis, så vil jeg lige vende tilbage til idéen om, at silikone er kosmetisk… Silikone er nemlig at finde i næsten alt makeup, netop pga. sin tekstur og den flotte glans den giver. Forhåbentlig har du forkælet din hud med hudpleje inden du lægger din makeup, hvorfor silikonen ikke kommer til at påvirke effekten af ingredienserne i din hudpleje. Der findes efterhånden en masse makeup, som er silikonefri og anvender planteolier i stedet for, som giver makeuppen samme bløde fornemmelse på huden. Jeg er foretaler for, at begrænse brugen af silikone, så vidt muligt, men jeg er dog også realist og ved at det ikke kan undgås helt og at man også gerne må prioritere sig selv, hvis et produkt (hudpleje eller makeup) giver dig en masse glæde at bruge. Jeg er bare målsat på at sprede information om hvad silikone er, hvor man kan og bør undgå det. Det er på samme tid utroligt vigtigt for mig, at du ikke falder i eco-anxiety eller det man også kalder climate anxiety fælden, hvor du lægger for stort et pres på sig selv ift. miljøet og den grønne omstilling. Jeg er selv faldet i den fælde mange gange og kan til tider glemme, hvor langt jeg egentlig er nået med den grønne livsstil. “Mange bække små”. Du kan gøre utroligt meget, og ja, også selvom forbrugere ikke er lige “så slemme”, som landbrugsproduktionen og transporten på CO2 posten.
Ofte har jeg opbygget tillid til et makeup mærke, hvorefter jeg finder ud af, at ikke alle produkter er silikonefri, hvorfor du endnu ikke kan shoppe makeup på Kind Labels – I have not found thee one…
Ofte bruger mærker, som markedsfører sig som “clean beauty”, også silikone, da holdningen til det skelsættende. Det handler bare om at finde sit standpunkt, begrænse brugen, hvor man kan, men heller ikke spilde for meget tid og tankemylder på at finde “de hellige graler”, som måske bare ikke finde endnu for dig, din hud og dine behov 🌿
Har jeg overset noget?
Jeg er altid åben for sparring og læren om hudpleje, miljø, forbrug og grønnere valg.
Så hvis jeg har overset noget, er du meget velkommen til at fortsætte samtalen nede i kommentarfeltet ⤵︎
Kommentér på opslaget
Din e-mailadresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret med *