Solcreme pletter på tøjet? 🥴

Efterhånden kender vi godt til sommerens tre S’er – skygge, solhat og solcreme, hvor den sidstnævnte desværre godt kan være noget af en irriterende og fedtet affære. Forhåbentlig bruger du dog stadig solcreme i ansigtet hver dag (gerne hele året rundt) for at beskytte dig mod solens skadelige UV-stråler.
Og naturligvis også på kroppen, når vi har armene og benene fremme!
Om vi er på stranden, i haven, eller bare ude i det gode vejr, er vi heldigvis blevet bedre til at smøre os godt ind i solcreme og endda flere gange i løbet af dagen, MEN… Har du også oplevet, at dit lyse tøj har fået gule pletter omkring kraven og ærmerne?
For det har jeg. Efter at have testet 5 forskellige solcremer til kroppen, så har meget af mit lyse tøj fået gule solcremespletter.
De gule pletter bare ikke forhindre os i at bruge solcreme!
Derfor er jeg super glad for at kunne dele dette trick med jer 😊

Jeg har hørskjorter, som er tudsegamle! De er nogle af mine yndlings, og jeg havde efterhånden affundet mig med de gule skjolder under armhulerne. Jeg har prøvet eddike, pletfjerner, bagepulver, sæbe, you name it. Skjolderne var der for at blive… Det var dog først da der opstod solcreme pletter på ærmerne, at jeg sagde “nææææh nej, glem det!” og søgte på moder Google efter metoder, der kan fjerne dem. Jeg fandt dog kun modsigende råd: “brug afblegningsmiddel, citron og sollys til at afblege pletterne”, men også “brug ikke blegemiddel, optisk hvidt eller lignende, da det forværrer pletterne” 🤦‍♀️
Det var altså ikke nemt at blive klog på, men jeg fik dog en fornuftig reminder – fedt opløser fedt!
Jeg tog derfor en drastisk beslutning og gjorde noget, som kom bag på mig, men det VIRKEDE!

Lige et par ærlige og fornuftige disclaimers…

For det første gjorde jeg det, jeg altid gør – jeg glemte at tage et “før” billede 😪
For hold nu helt fast, hvor ville det bare bevise, hvor effektiv denne metode er!
Disclaimer ét herfra er: at første billede er genereret og dermed ikke det reelle “før” billede. Jeg har forsøgt at ramme tonen og synligheden af skjolden før jeg behandlede skjorten.
Tag det med et gran salt – på Kind Labels er der altid fuld transparens! 💛
En STOR disclaimer nummer to er: at jeg brugte dette trick på naturstof, altså kun hør og bomuld. Jeg ved ikke, hvordan det vil eller kan påvirke kunststof, såsom polyester.

Hvis du forsøger dig med tricket, så vil jeg på det varmeste anbefale at prøve det, på en t-shirt eller skjorte, som ikke er en af dine favoritter. Hårdhedsgraden af vandet, der hvor du bor, kan muligvis også påvirke resultatet.

Tricket og how-to ⤵️

Hvis Sonett rengøringsmidlerne ikke var så effektive, som de er, så ville de naturligvis ikke være på Kind Labels 😉
Det gør sig naturligvis også gældende for deres miljøvenlige og bionedbrydelige kvalitet!
I forsøget på at komme af med skjolderne, ville jeg ikke skylle alt muligt skidt ud i afløbet og dermed grundvandet. Dog var jeg (pga. Google) bange for at bruge blegemiddel, selv den fra Sonett, skulle det forværre pletterne.
Jeg havde forsøgt mig med pletfjerner og bagepulver, men til ingen nytte.
Med tanken at “fedt opløser fedt” tog jeg den drastiske beslutning, at forsøge mig med Appelsin Grovrengøring fra Sonett, som normalt anvendes til meget genstridig snavs og fedt – vi taler komfur, ovn og værksted!
Så det er altså lidt langt fra tekstil af hør og bomuld… 😬

HOW-TO
  1. I en opvaskebalje hælder du ca. 1-2 cm lunkent vand – der skal være nok væske til at kunne væde alt tøjet, som skal behandles.
  2. På øjemål gav jeg den gas med grovrensen og sprøjtede en del i (ved næste lejlighed vil jeg måle en cirka mængde).
  3. Jeg skummede let vandet op og opløste grovrensen.
  4. Dernæst vædede jeg de dele af tøjet, der havde pletter. Så armhulerne på skjorten med striber (foroven), ærmerne på hvide hørskjorter med solcremepletter, kraven på min kærestes hvide skjorte, osv. 🥼
  5. Jeg pressede lidt af vandet ud, men lod det meste sidde i tøjet og smed det i vaskemaskinen.
  6. VIGTIGT: lad det sidde i, i en times tid. Skyl ikke ud!
  7. Efter en time, puttede jeg posen med vaskenødder i, som jeg plejer, i tromlen.
  8. Jeg satte maskinen i gang på 20 grader (i stedet for 30, som normalt, da det var noteret på én af de mange sider på Google, at man ikke må bruge for meget varme ved solcremepletter. Det kan være, at det virker bedre ved 30, dette er blot den fremgangsmåde jeg prøvede og som virkede).
  9. Jeg hældte hvid eddike i beholderen til skyllemiddel, bare til max.
  10. Tøjet lå altså i blød i lidt over en time, det blev vasket ved 20 grader i en times tid, med sæbebær (vaskenødder) og eddike, som skyllemiddel.
  11. Tøjet blev hængt op til tørre og ALT blev rent ✨
    Samtlige skjorter og t-shirts med solcremepletter er blevet helt fri for pletterne! Den eneste skjorte, som muligvis skal have en omgang mere, er hørskjorten med striber (på billederne foroven), da deodorant skjolderne er lidt synlige endnu. Det er altså en bragende succes!

Jeg har brugt den nye solcreme til ansigtet fra Clochee i måneder nu og den laver ikke solcreme pletter 😊 Desværre er der endnu ikke en til kroppen fra Clochee, hvorfor jeg hvert år begiver mig på den helt store solcreme jagt. Jeg er glad for den fra Juhldal, men har kun prøvet den med SPF10. Den indeholder nemlige kulørfremmende ingredienser, men jeg er også nysgerrig på deres solcreme med faktor 30. Jeg er vild med den fra Resibo med faktor 50+ og bruger også den, som den eneste nu. Den solcreme til kroppen, som gav alt mit tøj pletter, vil forblive unavngivet af hensyn til… Ja, hvorfor skulle jeg ikke nævne hvilken det er? Det er måske lidt i frygt for at sige noget dårligt om en (større) konkurrents produkt. Så i stedet for at nævne de produkter, der er dårlige, så vil jeg blot anbefale de produkter, som virker 😉 Og som ikke giver pletter på tøjet!

Jeg håber, at samme produkter og fremgangsmetode hjælper dig med at komme af med de frygtelige solcremes pletter! Pletterne skal ikke holde os fra at bruge solcreme og med denne metode er det endelig også blevet nemt at komme af med dem, skulle de opstå igen. Skriv endelige en kommentar på blodindlægget, hvis du også har fundet nogle gode metoder til skjolder og solcremespletter. Hvis du prøver mit trick, så skriv endelig også, hvordan det gik – det kan være du finder ud af, at det også virker på andet stof, ved andre grader osv. 😊


Kommentér på opslaget

Din e-mailadresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret med *