Ansigtsmasker – har man overhovedet brug for dem?

Idet at jeg var ved at runde blogindlægget af, gik det op for mig, at der var så meget andet spændende at sige ift. hudpleje. Selvom, at blogindlægget tager op til debat, om man overhovedet behøver en ansigtsmaske, så beskriver jeg faktisk også en hel del om vores unikke behov ift. dagcremer, natcremer, sera, og meget, meget mere.
Jeg ønsker dig derfor god læselyst ☺️

 

Det er meget omstridt, hvorvidt ens personlige hudplejerutine bør og kan skæres ned til én eller blot to produkter,
eller om man behøver at have 10+ hudplejeprodukter til at stå på badeværelset.

10 produkter eller mere lyder næsten komisk, men afhængigt af din hudtype, din hudtilstand, genetik og hvor du bor, så kan det faktisk godt løbe op i de mængder.

. . .

Hvilke hudplejeprodukter skal man bruge?

Der er som sådan ikke nogen “skal” produkter, men umiddelbart ville jeg anbefale et par produkter til alle. Nemlig en mild rens og en solcreme. Det er nok den mest simple og afkortede version af en hudplejerutine jeg kan lave, men der er SÅ mange faktorer der spiller ind, at blot de to produkter virker næsten komiske i mine øjne. En ansigtsrens sørger nemlig for at afrense ansigtet for solcreme, overskydende talg og dagens smuds og forurening, men husk at double-cleanse. Solcremen, ja, den sørger jo naturligvis for at beskytte dig mod de skadelige UV stråler.
Dog er de to produkter det absolutte minimum, hvis du spørger mig.

For lad os nu sige, at du bruger makeup, så ville jeg anbefale, at du også bruger en makeupfjerner.
Lad os så sige, at du bor i et område, hvor vandet er særdeles hårdt (ses specielt i storbyer) og dermed udtørrende for huden, så ville jeg anbefale en skintonic, da disse har en sur pH-værdi tilpasset huden, hvorimod hårdt vand er basisk og kan afbalancere den naturligt sure pH-værdi på huden.
Sæt nu at du har sensitiv hud med tendens til urenheder, så ville jeg også anbefale et AHA- eller BHA-serum, samt en dagcreme til sensitiv hud.
Sæt nu at du har tendens til overproduktion af talg, men også har moden hud, hvor du både vil undgå at få for mange unødige fine linjer, samt undgå en skinnende hud. Så er der altså ikke bare to produkter at hente hjælp fra…

Dagens gæst i fokus

Jeg var engang til et velgørenhedsevent, hvor vi var flere om at have stande med vores produkter eller håndværk, og byde ind til indsamlingen. Til dette event havde jeg også noget hudpleje med og på trods af de mange gode oplevelser, så havde jeg også én, som jeg husker være meget speciel.
En herre med ildrød hud, som var så tør, at den skinnede, valgte at fortælle mig, at hudpleje er noget værre vrøvl, som ingen behøver. Han gjorde intet andet end at få noget vand i ansigtet til morgen og det var dét. For det første, så var jeg overrasket over, at han ikke bare gik en bue om min stand, i stedet for at komme over til mig. For det andet, så blev jeg målløs, men havde på samme tid SÅ meget at sige til ham, da hans hud skreg på noget omsorg. Jeg valgte dog at vælge min kamp med omhu, og jeg sagde intet.
Inderst inde vidste jeg nemlig godt, at han ikke var interesseret i at høre noget om hudpleje, da hudpleje stadig har en klang af forfængelighed i nogens øre.
Dog opstod der en lille tanke, allerede den gang, at hudpleje er så stor en størrelse, at vi simpelthen ikke kan tale nok om det!
Mest af alt, for at affeje al den tvivl man måtte have og for at guide flest muligt til en hud i balance.

Stadigt flere oplever at have nogle ubalancer i huden, om det så er tørhed eller urenheder, og den illusive “normale hud” er faktisk ikke så normal igen!

Dagens blogindlæg skal jo handle om ansigtsmasker, og det er fordi, at mange mener, at de er helt unødvendige, når man har cremer, sera og tonere. Det er jo både sandt og falsk. Som nævnt forinden, så har vi alle forskellige hudtyper, hudtilstande, livsstile og ikke mindst forskellige miljø, vi lever i. De påvirker alle vores hud.

Ansigtsrens

En ansigtsrens er en rens, ingen overraskelser her – den sørger for at fjerne dagens smuds, talg, og forurening. Der findes flere forskellige typer, fx en renseskum eller rensegel, og herunder ville makeupfjernere nok også høre til, men jeg deler dem helst ind i en kategori for sig, nemlig pre-cleansers. Hvorfor? For hvis du ikke bruger makeup, så kan du nøjes med en ansigtsrens, du skal bare huske at bruge den to gange for at være sikker på, at du får solcremen af i første omgang og efterfølgende renser selve huden.

Pre-Cleanser

En pre-cleanser er en rens, der som regel er i form af en balm, olie eller micellarvand – de sørger for at rense ansigtet for solcreme og makeup. En pre-cleanser er nemlig super effektiv til at nedbryde makeup og solcreme, men skal efterfølges med en almindelig ansigtsrens, for at få makeupresterne og pre-cleanseren af, så huden kan renses mildt, men grundigt.

Skintonic (Toner)

En toner, eller skintonic, er det første plejende step i din rutine – den sørger nemlig for at afbalancere hudens pH værdi. Vand er som regel pH-neutralt (pH 7), mens huden har en pH-værdi på mellem 4,5 og 5,5 afhængigt af område på kroppen. Huden er sur og det skal den forblive.

Serum

Et serum er som regel det mest koncentrerede hudplejeprodukt, der er – det indeholder nemlig (ofte) aktive ingredienser, som trænger ind i hudens dybere hudlag.
Det kan fx være retinol, som fremmer fornyelsesprocessen i hudens celler, eller C vitamin, som virker stærkt antioxidativt, fremmer egenproduktionen af kollagen og afhjælper hyperpigmentering.
Det kan selvfølgelig også “bare” være et fugtgivende hyaluronsyreserum, med hyaluronsyre, som er molekylært småt nok til at trænge ind i hudens dybere hudlag.

Dag- og natcreme

For min egen skyld, og så blogindlægget ikke bliver alt for langt, så samler jeg lige de to kategorier, selvom de kan være meget forskellige og næsten fortjener et blogindlæg for sig selv.
Hvis du har normal hud, som hverken fedter eller er for tør, så kan du bruge den samme creme morgen og aften. Der er dog nogle tommelfingerregler:
Har cremen solfaktor i sig, så brug ikke cremen til aften.
Har cremen retinol i sig, så brug den ikke til morgen.
Mange kan derfor godt lide, at have både en dagcreme og en natcreme, da de fleste cremer efterhånden også har aktive ingredienser i sig. For eksempel de, som har kombineret hud, som gerne vil have en dagcreme med en let konsistens og solfaktor i, men som gerne vil have en fugtende og nærende creme, som modarbejder fine linjer (evt. med retinol eller bakuchiol), der så bruges, som natcreme.

Ansigtsmasker

Ja, hvad kan de så, når det lyder til, at man er godt dækket ind med ovenstående?
Ansigtsmasker kan faktisk mere, end bare at være hudplejende. Ansigtsmasker er nemlig ikke noget man bruger hver dag eller nødvendigvis hver uge. Ansigtsmasker kan være en måde, hvorpå vi lige finder et øjeblik til os selv på og plejer vores hud på samme tid.
Dog ift. en hudplejerutine, så har ansigtsmasker utroligt mange funktioner. Det kan være, at du døjer med en kombineret hud, som du fokuserer på med dit serum og dine cremer, men som du gerne vil forkæle med et skud fugt engang imellem. Her kan en ansigtsmaske være helt fantastisk! Eksempelvis Firming Booster Mask fra Clochee, som indeholder hele 22 aktive ingredienser med fokus på fugt, fugt og atter fugt, antioxidativ effekt og afbalancering.

Det kan også være helt omvendt!
Du har måske normal hud, som til tider får urenheder, som så kan afhjælpes med en dybderensende lermaske.
Til dagligt plejer du måske huden med fugt, du bruger aktive virkestoffer i dine sera, men så mangler der lige den der dybdegående rens i ny og næ, og når urenhederne melder sin ankomst. Så er en maske, specielt i form af en lermaske, helt fantastisk.

Ansigtsmasker skiller sig altså rimeligt meget ud fra din normale hudpleje rutine!
Personligt, så har jeg både Firming Booster Mask klar på dage, hvor jeg vil synes min hud kalder på omsorg og en masse fugt, samt en dybderensende lermaske fra Urtegaarden, når min hud blusser helt op med urenheder eller generelt trænger til en deep clean.

 

Hvad gør du?
Bruger du ansigtsmasker eller er du blevet inspireret til at se hvad ansigtsmasker kan? 😊

Jeg hører gerne fra dig nede i kommentarerne ⤵️

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.